maanantai 4. kesäkuuta 2012

Mitä kehonkoostumusmittari kertoo?

Kehonkoostumusmittaus
Pelkkä puntarissa hyppääminen ei välttämättä motivoi liikuntaa aloittanutta ja terveellisempää ruokavaliota noudattavaa kuntoilijaa. Jos tavoitteena on vähäkalorisempi ruokavalio, kiinteämpi vartalo ja samalla liikuntaa lisätään esim. säännöllisellä punttisaliharjoittelulla, voi kehon paino harjoittelun alussa jopa kasvaa. Painaahan lihaskudos noin neljänneksen rasvakudosta enemmän.
Säännällinen treenaaminen muokkaa vartaloa ja kiinteyttää ja "tiivistää" kehoa.
Ja taas toisaalta hoikallakin henkilöllä voi olla liikaa rasvaa, sillä kehon koostumus ei aina ole sitä, miltä se päältäpäin näyttää. Vaa´an ilmoittama paino ei välttämättä kerro mitään kehonrasvan määrästä, eikä siis siitä, polttaako esimerkiksi valittu ruokavalio tai kuntoilu tehokkaasti rasvaa. 

Siksi kuntoilijan kannalta on ehkä mielekkäämpää käydä testauttamassa kehonkoostumus säännöllisin väliajoin. Metodeja on monta, samoin mittauslaitteita.
Suurin osa mittareista ( Omron, Tanita, InBody) kertoo kehon rasvapitoisuuden, luustolihasprosentin, painoindeksi ja mm. lepoaineenvaihdunnan eli kuinka paljon ko. henkilö kuluttaa energiaa levossa.
Useat mittarit kertovat myös ns. viskeraalisen rasvan määrän. Tämä sisäelinten ympärille kertynyt rasva on olennainen terveysmittari. Viskeraalirasva on terveyden kannalta merkittävämpi tekijä kuin ihonalainen rasva, joka puolestaan vaikuttaa ulkonäköön viskeraalista rasvaa enemmän. Liian suuri määrä viskeraalista rasvaa on yhteydessä moniin vakaviin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen ja sydänsairauksiin. Merkittävin viskeraalirasvaa nostava tekijä on liikunnan puute. Elintapoja korjaamalla saadaan viskeraalirasvassa aikaiseksi merkittäviä muutoksia jo 3kk.:ssa. Vastaavasti lopetettaessa liikunta viskeraalirasva kohoaa verraten nopeasti. Liikkumattomuuden ohella epäterveellinen ravinto ja stressihormonit vaikuttavat haitallisesti viskeraalisen rasvan määrään. ( Lähde Omron )

Käsitteitä:
BMI - Body mass index - arvo saadaan laskemalla pituuden ja painon suhde. Sopii suurimmalle osalle ihmisistä ja antaa luotettavan arvon. Lihaksikkaille urheilijoille/aktiiviliikkujille voi tulla virheellisiä arvoja, koska lihasmassa painaa enemmän kuin rasvakudos.
Rasvaprosentti - luotettava tieto kehon rasvamäärästä, pinnallisesta rasvakudoksesta saadaan esim. pihtimittauksella, jossa mittauspisteitä on neljä: käsivarren ojentaja, käsivarren koukistaja, lapaluun alaosa selkäpuolella ja lanne-suoliluun harjanne ( vatsa)
Viskeraalinen rasva- sisäelinten ympärillä oleva rasva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti