tiistai 12. kesäkuuta 2012

Riikan kuntokoulu: Juoksuun uutta lentoa!

Olimme Riikan kanssa sateisena ja tuulisena päivänä Haukilahden rannassa tekemässä intervallitreeniä. Olosuhteet eivät olleet aivan parhaasta päästä: vettä tuli vaakatasossa ja kylmä tuuli mereltä piiskasi kasvoihin. Mutta koska treeniohjelmaan oli merkattuna juoksutreeni/intervalliharjoitus, ei muu auttanut kuin hakeutua hieman suojaisempaan paikkaan ja aloittaa treeni.


Harjoituksen tavoitteena oli tehdä hieman kovempi ja Riikan kuntoa haastavampi juoksulenkki. Noin 15 minuutin alkulämmittelyn jälkeen tavoitteena oli juosta 5-8  lyhyttä ja napakkaa vetoa loivaan ylämäkeen keskipitkillä palautuksilla. Riikka on pääasiassa juossut tasavauhtisia, melko hitaita lenkkejä ilman vauhdin muutoksia. Lenkit ovat olleet pituudeltaan 10 kilometrin molemmin puolin.
Riikalla oli tuoreessa lihasmuistissa "Naisten Kymppi" ja ehkä hieman kankeat jalat. Mutta alkulämmittelyn jälkeen reippaan asenteen omaava Riikka antoi kovemmille vedoille vihreää valoa ja sitten lähdettiin.
Ensimmäisillä ylämäkikierroksilla haettiin parempaa tekniikkaa, vanhempaa ponnistusta ja hieman pidempää askelta. Riikka on tottunut juoksemaan matalalla askeleella ja melko lyhyillä "töpötyksillä", lonkat hieman koukussa. Nyt halusin saada Riikasta irti pidempää askelta, voimakkaampaa ponnistusta ja aktiivisempaa ylävartalon käyttöä. Vetojen aikana juoksuvauhtia ja sykettä nostettiin entisestään ja tavoiteltiin vetojen aikana 85-90% tehoja. Jokaisen vedon aikana vauhti ja tekniikka paranivat, kunnes  kuudennen mäkivedon jälkeen askel alkoi painaa siinä määrin, että oli aika aloittaa kevyempi juoksu ja loppujäähdyttely.
Juoksun aikana totesimme yhdessä, että Riikan juoksuasento on hieman epätaloudellinen. Riikka on käynyt juoksukoulussa kevään aikana ja samaan asiaan oli sielläkin kiinnitetty huomiota.
Lisäksi askel on melko lyhyt ja pakaran käyttö lopputyönnössä vähäistä. Huomasin myös, että askel on melko "laahaava" ja nilkan käyttö vähäistä. - Muutamat päkiöille nousut loppuvenytysten aikana osoittivat, että Riikan nilkat ovat hieman jäykät ja pohkeet heikot.

Kesäohjelmaan punttisalille tulee varmasti uusia liikkeitä, kuten pohkeiden ja pakaroiden vahvistus sekä edelleen lisää voimaa reisilihaksille. Kesän treenissä tavoite on lihaskunnon kasvattaminen, kun kuluttavat jumpat ovat kesätauolla.

Seuraavassa jutussa katsotaan Riikka-juoksijan kesän punttitreeniä. Riikan tavoitteena olisi syksyllä juosta jokin 16-20 kilometrin kisailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti