torstai 15. marraskuuta 2012

TUOKO TREENISI TULOSTA?


Olen lähes päivittäin jollain pk-seudun liikuntasalilla treenamassa asiakkaitteni kanssa. Ja tietysti käyn myös itse punttaamassa FIT1-salilla Matinkylässä 2-3 kertaa viikossa.
Muutama asia on pistänyt sil
määni ja olen ollut jopa niin julkea, että olen ventovieraille heittänyt kysymyksiä treenaamisesta ja liikkeistä, joita he tekevät salilla.
Tässä muutamia ajatuksiani treenaamisesta salilla ja voimaharjoittelusta:

1. Kehosi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki
- monilla meistä on tiettyjä suosikkiliikkeitä salilla tai jumpassa. Minä tykkään punnertaa ja tehdä vatsoja, kun ne liikkeet sujuvat helposti. Jalkakyykkyjä ja pakaraliikkeitä inhoan, mutta pakerran niitä tunnollisesti, koska molemmista polvistani on leikattu kertaalleen kierukat ja sukurasitteena on lievää nivelrikkoa. Ja pakaroistani totesi kerran ystävättareni, että ovat kuin vajaaksi täytetyt pilatespallot :=) Tarvitsen siis lihasmassaa alaraajoihin jakamaan kuormitusta ja suojaamaan niveliäni.
Tämän asian soisi useamman pitävän mielessä, kun ohjelmia laaditaan. Yleisesti voisi sanoa, että miehet treenaavat kaulan ja navan väliä ja naiset sitten navan ja varpaiden väliä. Sopusuhtainen ja terveesti toimiva, liikkuva ja dynaaminen keho saisi olla kaikkien tavoitteena.
Ja jos vielä hieman yleistän, niin polviongelmaiset tarvitsevat voimaa jalkoihin ja varsinkin etureisiin, kaikki istumätyöläiset tarvitsevat voimaa ja kannatusta yläselän lihaksiin ja painonpudottajille koko vartaloa rasittavat liikkeet ovat hyvästä jne.
Ota siis mahdollinen heikkoutesi haasteena ja puserra!

2. Harjoitteluun keskittyminen
- jos mahdollista, jätä kännykkä pukuhuoneeseen ja keskity treeniin. En ymmärrä treenaajia, jotka jokaisen sarjan välillä tarkistavat kännykänsä. Kyllä se maailma pysyy liikkeessä yhden treenin ajan ilman jatkuvaa online-yhteyttä. En muista, että vielä muutama vuosi sitten olisin törmännyt samaan ilmiöön. Tai harjoittelijoihin, jotka stepperillä puhuvat kovaan ääneen puhelimeensa tai pitävät kaiuttimen päällä.
Laita vaikka tsemppaavaa musiikkia soimaan ja anna palaa. Salilla treenataan ja kaverisuhteita hoidetaan sitten treenin jälkeen.
Eikä salilla tarvitse nyhrätä tuntikausia. Peruskuntoa ja lihaskestävyyttä hakeva voi tehdä ohjelman läpi lyhyillä, 45-60 sekunnin palautuksilla ja jos puhtia riittää, voi verryttellä vaikka juoksumatolla kävellen tai pyöräillen ja loppuun kevyet venytykset.

3. Muista progressiivisuus
- kun painot alkavat tuntua höyhenen kevyiltä, siirrä tikkua alaspäin ja lisää painoja. Viimeiset toistot saisivat nostaa hikihelmet otsalle ja koko treenin ajan saisit olla kevyesti rasittunut.
Lihakset saavat olla hieman arat seuraavana päivänä. Lihasarkuus menee päivässä parissa ohi. Muista palauttavat venyttelyt ohjelman lopussa.

4. Uskalla kysyä neuvoa
Olen useampaan otteeseen törmännyt tilanteeseen, jossa ohjelman itse laatinut treenaaja ei osaa perustella liikevalintojaan. Esimerkiksi pieniä liikkeitä ja olemattomien liikeratojen nyhräämistä. Tai valtavia painoja ja väärää tekniikkaa.
Jos et tiedä, mitä teet, pyydä apua.

5. Seuraa edistymistäsi ja arvioi onnistumistasi
Aseta itsellesi tavoite: jouluun mennessä vedän 5 puhdasta leukaa, penkistä nousee 40 kiloa, teen maastavedon puhtaasti, jaksan tehdä 10 punnerrusta suorin vartaloin jne.
Katso itseäsi peilistä, tunnustele vointiasi ja voimatasojasi. Minne pitäis saada lisää voimaa, minne liikkuvuutta? Aseta tavoite ja aikaraja.
Ja eikun hommiin!
Tykkää · ·

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti