sunnuntai 30. syyskuuta 2012

NYT ON AIKA ......


Lokakuu on aivan nurkan takana ja kesä ( mikä kesä?) on selvästi historiaa. Aamut ovat olleet kirkkaita ja kylmiä ja iltaisin hämärä hiipii entistä aikaisemmin ja houkuttelee käpertymään sohvalle lämpimän peiton alle.

Nyt on hyvä aika tarkistaa ainakin seuraavat asiat:


1) pidäthän vastustuskyvystäsi huolta?
Ei aikaakaan, kun H1N1-, H3N2- virukset ja niiden kaverit taas jylläävät tarhoissa, kouluissa ja työpaikoilla. Flunssa- ja influenssavirukset tulevat kaatamaan tuhansia suomalaisia sänkyyn ja sitkeimmät sairastelijat vääntäytyvät kipeinäkin töihin tartuttaen taas viruksen kanssaihmisiin.
Kunnon syyslenssulta saattaa olla hankalaa säästyä, mutta muutaman asian voi ainakin yrittää hoitaa ennakkoon:
1) aloita D-vitamiinin syönti n-y-t- NYT! Useammassa tutkimuksessa, myös uusimmassa tutkija Ilkka Laaksin johdolla tehdyssä, on todettu D-vitamiinin vähentävän riskiä sairastua flunssaan. Jo 10 mikrogramman nauttimisesta päivittäin, lokakuusta huhtikuuhun on apua.

  2) jos kuulut riskiryhmään, ota influenssarokotus

  3) tarkista ruokavaliosi ja päivitä siihen vastustuskykyäsi vahvistavia ruoka-aineita, kuten kalaa, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Omega-3 rasvahapot mm. auttavat ehkäisemään tulehdustiloja elimistössä. Jos syöt rasvaista kalaa muutaman kerran viikossa ja liikut kohtuudella, et tarvitse lisäravinteita, kuten Omega-3 kapseleita. Monella meistä kuitenkin ruokailu on epäsäännöllistä ja vaihtelevaa, jolloin Omega-3 kapselit kannattaa lisätä mukaan.
Pidä huolta siitä, että saat jokainen päivä viisi kourallista vihanneksia, marjoja tai kasviksia. Siis yhteismäärän tulisi olla ainakin tuo viisi kourallista. - Nyt on hyvä aika ottaa marjoja pakkasesta ja lisätä niitä aamurahkan tai puuron päälle. Ja nappaa välipalaksi appelsiinia, omenaa, porkkanaa ja vaikka rapeaa selleriä.

  4) pidä kunnostasi huolta ja vältä turhaa stressiä!
Liiallinen stressi saa aikaan muutoksia hormoonitoiminnassa ja saattaa alentaa vastustuskykyä. Pitkäaikaisen stressin aikana ns. stressihormonilla l. kortisolilla on negatiivinen vaikutus elimistön normaaliin toimintaan. Tällöin on alttiimpi sairastumaan myös flunssaan ja liiallinen kortisolin vaikutus aiheuttaa myös muita ongelmia, kuten sydämentykytystä, uniongelmia ja painonnousua.
 Ota siis ennaltaehkäiseväksi flunssalääkkeeksesi iltalenkki raikkaassa ulkoilmassa tai käy rauhoittavalla pilatestunnilla ja ota sen jälkeen mukaansa tempaava kirja sohvalle kaveriksi. 
 
5) nuku tarpeeksi! Kyllä aikuinenkin kaipaa keskimäärin 8-9 tuntia unta yössä. Jos viikot menevät vähemmällä unella, salli itsellesi hieman rauhallisempia ja rennompia aamuja viikonloppuisin.
 
6) kaiva ajoissa pipot, kaulahuivit ja käsineet esiin, ettei sitten ensimmäisenä pakkasaamuna tarvitse myöhästyä töistä/koulusta sen takia.

  7)  jos kuitenkin sairastut, lepää. "Sota ei yhtä miestä kaipaa", eikä firma kaadu päivässä, vaikka se tehokkain työntekijä sairastaa flunssaansa kaikessa rauhassa kotona.

Energistä ja valoisaa syksyä!
 
Pysähdy ihailemaan syksyn väriloistoa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti