lauantai 5. toukokuuta 2012

Äiti puolimaratonille eli Riikan kuntokoulu


Tulen seuraavien kuukausien aikana kertomaan Riikan, 30v. taipaleesta kohti parempaa kestävyys- ja lihaskuntoa. Riikan haaveena on juosta maraton tai ainakin puolikas hyväkuntoisena ja nautiskellen ensi vuonna.
"Liikunta ei ole aina kuulunut elämääni. Aiemmin olen ollut lähes sohvaperuna ja ylipainoakin oli reilusti," kertoo Riikka aikaisemmasta elämästään. "Olen pudottanut esikoisen syntymän jälkeen painoa reilut parikymmentä kiloa pitkien vaunulenkkien ja kevennetyn ruokavalion avulla. Aktiivisen liikkumisen aloitin alkaessani odottaa Nellaa tammi-helmikuussa 2011." Riikka on opiskellut terveydenhoitajaksi samalla kun hän on ollut kotona lasten kanssa ja valmistui viime vuonna. Osaamista terveyden parantamiseen ja kunnon kohottamiseen on omasta takaa, mutta alkuvuodesta Riikasta tuntui, että omat ideat ja osaaminen eivät enää riitäneet ylläpitämään kehitystä ja näin tiemme kohtasivat muutama viikko sitten.
Riikka on siis kolmen lapsen aktiivinen ja energinen äiti, jonka päivät kuluvat melko aikataulutetusti kotona kolmen pienen lapsen kanssa.Lapsista vanhin, Santeri 8v. käy jo koulua, mutta pienemmät Pyry 4v. ja Nella 7kk. tarvitsevat vielä äidin hellää hoivaa 24/7. Riikan arkitouhuja kuunnellessa tulee jo melkein hiki, mutta uskomattomalla aikataulutuksella tämä hieman ADHD-äiti käy salilla kolme kertaa viikossa ja luoksee vielä päälle pari lenkkiä. Kuntosalitreenit hoituvat Fit1-salilla Matinkylässä samalla, kun Santeri treenaa jääkiekkoa lähellä olevassa hallissa.


 Riikka on mallinmitoissa oleva, upea, perusterve ja positiivinen nainen. Hän on ehtinyt viimeisen synnytyksen jälkeen jo treenata itsekseen, mutta minä haluan harjoitteluun enemmän tehoja ja keskittymistä olennaiseen. Tulemme myös tarkistamaan ruokavaliota ja varmistamaan, että Riikka varmasti syö tarpeeksi, koska päivät ovat jokseenkin hektisiä vai mitä sanotte seuraavasta:

Arkipäivän kellotusta noin suunnilleen:
klo.5-6      Riikka herää ja nauttii aamupalan ( puuroa,   soijamaitoa, marjoja )
klo.6-8       lapset heräävät ja syövät aamupalan
klo.7-9       valmistautuminen kouluun, kerhoon, kotiaskereita ja pieni välipala kotona oleville
klo.10-11   lounas nuorimmaisten lapsien kanssa
klo.12-13   Santeri tulee koulusta - välipala, läksyt, leikkiä, ulkoilua ja päivälepo
klo.15-19   pojat ulos leikkimään tai Santerin kuskaus lätkätreeneihin ja Riikka salille tai lenkille.

Ennen treenejä päivällinen lasten kanssa, tosin Riikka kertoi syövänsä "lennossa." Ruoat tehdään yleensä pariksi päiväksi kerrallaan, ajan ja vaivan säästämiseksi. Alkuillasta Riikan miehen Aleksin saapuessa kotiin pariskunta ehtii Riikan sanojen mukaan ainoastaan vaihtamaan "ylävitoset" ja sitten pitääkin jo mennä. Aleksin ollessa työmatkoilla tai jos työpäivät venyvät niin, ettei aikaa treeneille meinaa löytyä, auttaa anoppi tai Riikan sisko.
 Hoitolaukuissa, käsilaukuissa ja treenikassissa ym. kulkee pähkinöitä, banaania, proteiinipatukoita tms. mukana, jottei aterioiden/välipalojen väli venyisi kohtuuttoman pitkäksi. 

Tapasin Riikan ensikerran muutama päivä sitten ja alkuhaastattelun jälkeen listasimme yhdessä muutamia tavoitteita, jotka vahvistuivat kun näin hänen tekevän ensimmäistä treeniä salilla:

1. Liikkuvuuden parantaminen ja tasapainon kehittäminen
2. Keskivartalon hallinnan parantaminen
3. Alaraajojen voimatason nostaminen

Riikka on aikaisemmin harjoitellut kuntosalilaitteilla, mutta nyt halusin haastaa häntä treenaamaan enemmän vapailla painoilla. Ensimmäinen treeni sujui uusia liikkeitä opetellessa ja seuraavassa jutussa käymme tarkemmin läpi hänen treeniohjelmaansa ja muuta treenaamista.

Alkulämmittelyä stepperillä

Askelkyykky ja pystypunnerrus

                                                    Ei kommentteja:

Lähetä kommentti