sunnuntai 23. joulukuuta 2012

JOULU EI LIHOTA!


Taas lähestyy se aika vuodesta, kun jo etukäteen stressataan jouluruokailusta ja liikasyömisestä. Moni pelkää lihovansa ja paisuvansa joulun pyhien aikana ja miettii jo, kuinka ylensyömiseltä vältytään.
Muutama lohdutuksen sana:
- kukaan tervettä arkiruokailua noudattava ei paisu jouluna, ainakaan pysyvästi. Joulu kestää yhden hieman pidemmän viikonlopun verran. Jos syöt normaalisti terveellisesti ja noudatat lautasmallia syömisessäsi, et pysty, eikä elimistösi halua vastaanottaa joulunakaan valtavia määriä rasvaista tai epäterveellistä ruokaa. Ja eihän jouluruoka sinällään ole lihottavaa, kuten ei kunnon ruoka muutenkaan: valitse hyviä ja fiksuja herkkuja joulupöytääsi; kalaa, salaatteja, juureksia, rasvatonta, vaalea lihaa ja paljon hedelmiä välipaloiksi. Nauti perinteisistä herkuista, kuten rosollista, graavatuista kaloista, laatikoista ja syö tummaa joululimppua. Nauti, älä syyllisty!
Sillä kyllähän tosi on, että joulun ja uuden vuoden välisellä ruokailulla ei ole merkitystä, jos uuden vuoden ja joulun välinen ruokailu ja liikunta ovat kunnossa!

Nautitaan siis hyvällä omallatunnolla Heli Laaksosen "Joulupatjan" ohjeiden mukaan.

"Joulupatja o mu omakeksimä perinne, mink mää tahtoissin lanseerat niil ihmisil, ketkä tahto viättä lepojoulu.

Joulupatja tehrä nii, et jouluaattoaamun sänkyst raahata patja keskel olohuane lattia peittoines tyynyines päivines. Ympärs asetella ruakka (mitä ei ole itte tehty vaa myyjäisist ostettu tai jonku ahkeran jouluihmisen laittama), namei ja uussi kirjoi ja mitä muit paketei onki sattunu saama.

Siäl peito al sit maatta uuttevuatte saak, käännetä välil kirja sivui taik kylkke ja ojennella kätt kohren konvehtei. Viarai ei saa tul käymä, eikä itte kuulu käyrä missä.

Ei ol väli onk yksinäine, parilline taik perheline - joulupatja o joustava ratkaisu. Ku siit nousse, o niin kyllästyny makkamisse ja niin täys tyäntouhu ja toiminna ilo, et sitä riittä pitkäl kevässe."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti