sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Apua kevätväsymykseen

Useampi asiakkaistani on kertonut potevansa kevätväsymystä. Vaikka ihana aurinko paistaa aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan ja antaa lisänergiaa, on olo nuutunut ja vetämätön pitkän talven jälkeen.
Työpäivän jälkeen kotisohva vetää puoleensa tiukemmin kuin lenkkipolku, kohennusta odottava pihapiiri tai punttisali.
Mistä sitä energiaa saisi ammennettua? Ja kuinka osaisi hyödyntää valoisammat ja pitenevät päivät oman energiatasonsa nostamiseen. Jospa kokeilisit joitakin näistä, hyvin toimiviksi koetuista keinoista:

1. Liiku aamulla ennen työpäivää
Jos olet yhtään aamuvirkku ja heräät linnunlauluun pirteänä, tee reipas kävelylenkki ennen aamupalaa tai kipaise eväiden kanssa salille. Saat energiaruiskeen heti aamusta, vältyt aamuruuhkalta ja olet loppupäivän vapaa muihin askareisiin. - Reipas 30-45 minuutin treeni riittää mainiosti.

2. Sovi liikuntatreffit kaverin kanssa alkuillaksi
Kilauta kaverille työpäivän päätteeksi tai sopikaa ennakkoon vaikka jokaiselle keskiviikkoillalle yhteinen kävelylenkki. Kunnon kohoamisen lisäksi pääset juttelemaan kaverin kanssa livenä ja vaihtamaan kuulumisia.

3. Vähennä ruutuaikaa
Melko varmasti istut päivän aikana useamman tunnin koneella.Jos mahdollista, pidä kone illalla kiinni ja katso myös valikoiden televisiota. Rehellisesti sanottuna televisio ei juurikaan tarjoa laadukasta katsottavaa, joten pidä töllö kiinni. Saat rauhalliseman illan ja mahdollisesti myös paremman yöunen.
Kokeile ruutuajan säätelyä muutaman viikon ajan ja käytä vapaa aika ystävien tapaamiseen, liikuntaan, lukemiseen ja perheen kanssa seurusteluun.


4. Liiku lastesi kanssa
Jos olet perheellinen, lähde lastesi kanssa ulos potkimaan palloa tai pelaamaan pesistä. Eilen illalla olin poikani Ilarin kanssa läheisellä pallokentällä potkimassa jalkapalloa. Eikä aikaakaan, kun kaksi poikaa haastoivat meidät otteluun. Mikä olikaan mukavampaa, kun äiti-poika-joukkue hakkasi kaksi entistä jalkapallotaituria. Taktiikkamme oli: äiti juoksee, kun ei osaa pelata, eikä käsitellä palloa ja Ilari teki maalit.

5. Ole kiinnostunut ruokailustasi
Koeta jättää roskaruuat vähemmälle, niistä et saa hyvää oloa, etkä laadukasta ravintoa. Kevät tuo ihanat appelsiinit, mandariinit, omenat ja kohta kotimaiset vihannekset taas runsaammin kauppoihin. Panosta hedelmien ja vihannesten syöntiin.
Ja jos kaipaat vitamiinilisiä, niin D-vitamiinia suosittelen lokakuusta huhtikuuhun, aikuisille kalsiumia ja Omega-3-puristeita.Kalsiumin ja D-vitamiinin on todettu auttavan myös taistelussa viskeraalista eli sisäelinten ympärille muodostuvaa rasvaa vastaan. ( American Journal of Clinical Nutrition)

6. Ota vastuu omasta hyvinvoinnistasi
Oma vetämättömyys tai nuutunut olo ei johdu huonosta pomosta, pitkästä talvesta, eikä mistään muustakaan ulkopuolisesta asiasta. Jokaisella on viimekädessä vastuu omasta hyvinvoinnistaan.Sinä päätät itse, kuinka paljon suostut tekemään työtä, paljonko stressaat asioista, joihin et voi itse vaikuttaa, kuinka vähällä unella sinnittelet, mitä syöt ja mitä juot.
Eikä aina tarvitse olla täydellinen. Jokin sielua hivelevä asia ei aina tee hyvää ruumiille, mutta henkinenkin hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisuutta.

7. Ole positiivinen
Haasta itsesi, ole kolme päivää valittamatta ja näe asiat positiivisen kautta.


" Kumpi hyppää pidemmälle"- kisa kesken kaupunkiloman lasteni kanssa. Ilari voitti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti