lauantai 21. huhtikuuta 2012

Yksinkertainen on kaunista

Yksinkertaisuus kunniaan

Maailma on pullollaan tietoa terveellisestä ruuasta, maltillisesta ja pysyvästä painonpudotuksesta, tervehdyttävästä liikunnasta ja oikeista tavoista kasvattaa kuntoa. Avaat sitten minkä tahansa mediatuutin, naistenlehden, kuntolehden tai vaikka pankin asiakaslehden, niin et voi välttyä terveyskasvatukselta. Voisi siis kuvitella, että hyvää kuntoa hakevan ja painoa pudottavan henkilön olisi helppo löytää ja soveltaa näitä ohjeita omaan elämäänsä.
Mutta kultaisen keskitien löytäminen ei olekaan niin helppoa, kun kaikkialla luvataan. Paino ei putoa tasaisesti puolta kiloa viikossa, eikä kunto nouse kohisten. Miksi ei? Ovatko ihmiset laiskoja ja vailla itsekuria?
Useamman asiakkaani kanssa näistä asioita keskustelen päivittäin ja kuulen aikaisemmista kuntospurteista ja tiukoista ruokavalioista. Pääosin ne kaikki ovat epäonnistuneet. Olenkin näiden keskustelujen ja useiden ruokapäiväkirja-analyysien pohjalta kasannut listaa: "Vältä ainakin nämä karikot, jos haluat onnistua painonhallinnassa ja kuntoutumisessa."
( asiat eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä)

Painonhallinta:
1. Syö aamupala ja mielellään reilu sellainen. Hedelmiä, puuroa, proteiinia riittävästi ja tuoreita marjoja.
- liian monilla aamupala on lasi vettä, kuppi kahvia tai jokin pieni makea heti aamusta. Parin tunnin päästä verensokeri matelee pohjalukemissa ja suuhun eksyy kaikenlaista väärää toimiston kahvihuoneesta; keksejä, pullaa, makeisia.

2. Syö kunnollinen lounas riittävän ajoissa
- jos lounas nautitaan vasta iltapäivällä, on sinulla huutava nälkä ja ahmit liikaa lounaspöydästä.

3. Varaudu jo kotona ja pakkaa terveellistä välipalaa mukaan töihin tai kouluun
- on liian helppoa kävellä deliin, mäkkäriin, subiin tai vastaavaan ja kolmella haukkauksella syödä 600 tyhjää kaloria

4. Syö nälkääsi, äläkä hypi aterioiden yli päivällä. Opeta kehosi tasaisiin ateriaväleihin ja lopeta napostelu
- kunnon ruoka ei lihota. Niin monet syövät linnun lailla ruokapöydässä, mutta aterioiden välillä kuluu keksejä, sipsejä, karkkia, limsaa, patonkipaloja, pizzapaloja jne. Nämä "pienet" välipalat eivät tunnun syömiseltä, vaikka todellisuudessa on helppo napsia 500 kaloria ja käsittämätön määrä kovia rasvoja silmää räpäyttämättä.

5. Unohda kidutusdietit. Miksi kiusaat itseäsi niukalla ruokavaliolla ja totuta elimistön pieneen energiamäärään. Kyllä se kuuluisa säästöliekki pitää huolen, että paino ei putoa.

Lukusuosituksia: Patrik Borg: "Rentoa painonhallintaa", Kaisa Jaakkola: "Hormoonidieetti" ( kirjan nimi hieman korni, mutta sisältö täyttä rautaa!)

Liikunta:
1. Lopeta se kolmella jumppatunnilla putkeen juokseminen!
Meillä tuntuu edelleen olevan vallalla käsitys, että pitää juosta vähintään kahdella jumppatunnilla peräkkäin, että "rasva palaa." Joskus tekisi mieli jumppaohjaajana sanoa asiakkaalle, joka nylkyttää pienillä liikeradoilla puntit nilkoissa jumpasta toiseen, että "mene salille ja hanki lihasta!" Tämän päivän tiukoilla aikatauluilla kuormitettu ihminen, jolla on muutenkin on stressitasot korkealla, ei tarvitse loputonta määrää aerobista harjoittelua.
Kannustan sinua varioimaan harjoitteluasi: painoharjoittelua, intervallitreeniä, palauttavaa venyttelyä, pilatesta ja NE LEPOPÄIVÄT!

2. Maltti on valttia!
Jos on kaksi vuosikymmentä elellyt tyytyväisenä sohvaperunana, on silkkaa kidutusta ja epäreilua omaa kroppaansa kohtaa valmentautua maratonille kahdessa kuukaudessa. Sinulla on sama kroppa ja samat nivelet loppuelämäsi! Kohtele niitä kohtuudella ja lempeästi.
Käytä ammattilaisen apua ja tee pitkän tähtäimen suunnitelma ( lue= loppuelämän pituinen). Kiiruhda hitaasti ja etsi sinulle sopivat liikuntalajit. Kunnon ei tarvitse kohota tappiinsa ensimmäisien kuukausien aikana. Käy kuntotestissä, hanki sykemittari ja tee kuntomatkastasi mielenkiintoinen ja loppuelämän kestävä.

3. Lopeta selittely!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti