lauantai 21. huhtikuuta 2012

Hyvästi puritaaninen elämä, tervetuloa talonpoikaisjärki!

Pudota nyt helposti ja ilman näläntunnetta 20 kiloa ennen kesää!

No, hieman karrikoitu otsikko, mutta kyllä laihduttamisesta tehdään sitten huikeita juttuja ja niin paljon potaskaa. Ja eihän se reipas painonpudotus niin kummonen juttu ole, kun päivittäinen energian määrä lasketaan alle 1000 kilokaloriin.
MUTTA painonhallinta, se on se juttu. Kuinka moni 10, 15, 20, 40 kiloa painoa pudottanut on pystynyt pitämään painonsa kurissa ja todella hallitsemaan painoaan?
Jos omiin ruokailutottumuksiin, elämänrytmiin, stressitasoon ja liikuntaan ei tule pysyviä muutoksia, on pudotettuja kiloja haastavaa pitää pidempään poissa.

Yksinkertainen "kuluta enemmän kuin syöt" on vanha totuus ja pitää edelleen. Kuinka tämä sitten toteutetaan käytännössä ja kuinka näitä pieniä muutoksia saadaan aikaan?

Tässä muutama ajatus treenaamisesta ja ruokailusta:

1. Käytä suuria lihasryhmiä
Laihtumisen kannalta tärkeintä on kuluttaa mahdollisimman paljon energiaa jokaisella treenikerralla. Suurimmillaan energiankulutus on silloin, kun kehon isot lihasryhmät tekevät töitä, siis reidet, pakarat, keskivartalon lihakset. Kun menet salille, suosi askelkyykkyjä, maastavetoja, rinnallevetoja+pystypunnerruksia, vatsa- ja selkälihasliikkeitä.

2. Liiku oikealla syketasolla
Löntystely ei laihduta, ellet löntystele tuntikausia. Koska harvalla on siihen aikaa, kannattaa mieluummin varmistaa, että liikut kerralla tarpeeksi tehokkaasti, eli syke nousee riittävän korkealle.
Riittää, että hikoilet ja hengästyt liikkuessasi ja pusket itseäsi välillä mukavuusrajan toiselle puolelle.
Sykemittari on oiva ja opastava treenikaveri. Polarin perusmalliset mittarit opastavat matkan varrella ja kertovat harjoituksen kulusta ja tuloksista.

3. Kokeile intervalliharjoittelua
Aina ei kannata, eikä ole järkevää lykkiä menemään tasaisella tahdilla, intervallitreeni toimii. Kokeile vauhtileikittelyä: tee kävelyllä juoksupyrähdyksiä, ja kun kunto kasvaa, lisää niiden kestoa.
Tai yritä puolen tunnin kevyen hölkän sijaan juosta lenkki kolmessa 10 minuutin pätkässä: juokse pätkät reippaammin ja tasaa niiden välillä hengitystä muutaman minuutin kävelyn ajan. Näin saat samassa ajassa nostettua sykettä vähän korkeammalle ja energiankulutus kasvaa.
Vaihtelevaa juoksu-kävelyä jaksaa myös tehdä pidempään kuin pelkkää juoksua, jolloin kaloreita kuluu enemmän. Voit varioida intervallityyppistä harjoittelua mielesi mukaan lajissa kuin lajissa.

4. Jaa liikunta lyhyempiin osiin
Liikunta tuo kilokamppailuun tuplasti apua: aineenvaihdunta kiihtyy ja kaloreita palaa paitsi treenatessa myös silloin, kun touhuat jotain muuta. Mitä tehokkaammin liikut, sitä kauemmin kaloreita kuluu harjoituksen jälkeen.
Jo hyötyliikunta laittaa prosessin liikkeelle. Parhaiten kulutuksesta saa hyödyn irti, kun jakaa päivän liikunta-annoksen useampaan osaan.
Ehtisitkö tehdä vaikka 15 minuutin aamujumpan tai kävellä hengästymistahtia muutaman bussipysäkin välin ja tehdä illalla lyhyen, mutta tehokkaan kävelylenkin?

5. Tankkaa järkevästi
Liikkuminen ja laihtuminen ovat silkkaa matematiikkaa: kun kulutat enemmän kuin syöt, laihdut varmasti. Pelkkä liikunta ei kuitenkaan tiputa kiloja, jos ruokavalio on pielessä.
Tärkeintä on syödä säännöllisesti ja riittävästi. Kituuttamisdietit tekevät vain kiukkuiseksi. Lihakset tarvitsevat rakennusaineita, eikä pelkällä salaatilla saada "pattia" kasvamaan.
Kiinnitä huomiota myös siihen, mitä syöt ennen liikuntaa ja liikkumisen jälkeen. Hiilihydraatit auttavat lihaksia jaksamaan treenissä ja taas proteiinit auttavat niitä palautumaan, noin yksinkertaistettuna :=)

Tsemppiä ja iloista mieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti