torstai 6. syyskuuta 2012

MIKSI LAIHTUMINEN ON NIIN VAIKEAA?


Tämän kysymyksen parissa pähkäilen asiakkaitteni kanssa jokainen arkipäivä. Kuinka yksinkertainen asia" syö vähemmän kuin kulutat" voi olla niin monimutkaista?

Vastauksia on ainakin kaksi:

1. Lähes aina kysyessäni ylipainoisen asiakkaani ruokailutottumuksia saan vastaukseksi: "Syön säännöllisesti, terveellisesti ja todella vähän. Aamulla smoothie tai kaurapuuroa, lounaaksi kevyt salaatti, välipalaksi hedelmä ja pieni pulla kahvin kanssa ja illalla kevyt iltapala." Mistä ne kilot sitten kasaantuvat? Ja miksi 5 vuotta laihduttanut nainen saa tulokseksi ainoastaan lisää kiloja? Ei niitä hormoonejakaan voi ihan kaikesta syyttää...

Suurin ongelma on kokemuksieni mukaan edelleen se, että syödään niin kevyesti aamulla ja päivällä, että ilta meneekin sitten tankatessa. Jo kotimatkalla töistä on niin kova nälkä, että autossa menee ensimmäinen suklaapatukka ja ehkä pieni karjalanpiirakka. Ja heti kotiin päästyä, tuskin päällysvaatteita saadaan riisuttua ja matka jatkuu jääkaapille. Ja sitten alkaa tasainen, noin 4-5 tunnin "mättö." Ja mikään ruoka ei ehdi lautaselle asti, vaan huikopalaa napataan matkalla huoneesta toiseen, telkkaa katsoessa tai vaikka puhelimessa puhuessa. Ja eihän sitä seisaallaan syömistä oikeastaan lasketa:=)
No, sitten kun eräänkin asiakkaani kanssa laskettiin, niin illan parista kourallisesta pähkinöitä, terveellisestä kerrosvoikkarista ja pienestä iltapalasta tuli enemmän energiaa kuin koko päivän aikaisemmasta ruuasta. Sillä kalorimäärällä olisi jo koostettu rekkamiehen päivällinen.
2. Toinen haastava laihduttajaryhmä on tiukan ruokavalion seuraajat. He ottavat oppia kaikista uusista tuulista ja yhdistävät karppaamisen ja vähärasvaisen ruokavalion ja välillä elävät pelkillä ateriankorvikkeilla.-  Päivän aikana saatetaan syödä pääasiassa puuroa, rahkaa, jugurttia, leipää, pähkinöitä ja hedelmiä. Mutta kunnon ruoka tuppaa jäämään kokonaan pois. Päivän kokonaisenergia jää reiluun 1000 kilokaloriin ja kroppa alkaa pian huutaa vitamiini- ja kivennäisainepuutosta ja mielessä ei pyöri muu kuin ruoka ja melko varmasti kaikki ne herkut, joista yritetään kieltäytyä.
Ja kaiken kukkuraksi aineenvaihdunta hidastuu ja painon pudottamisesta tulee entistä haasteellisempaa.
Mutta kyllä paino saadaan putoamaan, kun asiaan suhtaudutaan hieman rennommalla otteella ja pidemmällä sihdillä.
Mutta noin näppituntumana voisin sanoa, että onnistunut painonpudotus vaatii ainakin seuraavat asiat:
- laihduttamisen lopettaminen
- kunnollinen aamupala, jossa mukana riittävästi proteiinia
- ainakin yksi lämmin ateria päivässä
- jokaisella aterialla riittävästi vihanneksia 
- välipaloiksi hedelmiä 
 - mahdollisuuden syödä itsensä kylläiseksi ruokapöydän ääressä. Ei jatkuvaa nälkää!
- herkuttelu hyvällä omallatunnolla
- arkiliikuntaa ( hyötyliikuntaa) ja pari täsmäiskua hikiliikunnan parissa viikottain
Aloita pienet muutokset ruokailtavoissasi heti. Ikääntymisen myötä painoa kertyy salakavalasti kilo tai pari vuodessa. Ennenkuin huomaammekaan on 5 vuodessa tullut 8-10 kiloa painoa lisää. Ja sen pudottaminen on ihan toisenlainen urakka, kuin pienten muutosten tekeminen nyt heti.
 Ota vastuu syömisestäsi ja aseta järkeviä tavoitteita:
Heitä siis hyvästit kaalikeitto- ja karppausruokavalioille ja tiukkapipoisuudelle ja nauti ruuasta hyvällä omallatunnolla! Ja ole realistinen painonpudotustavoitteesi kanssa. Jos olet ollut viimeiset 15 vuotta ylipainoinen, on turha haikailla sen 30 vuotta vanhan hääpuvun perään. Teetä siitä reilusti jotain muuta tai lahjoita jälkipolville ja lakkaa kiusaamasta itseäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti