lauantai 25. elokuuta 2012

Lasten terveyskasvatus kuuluu vanhemmille


Nina Vuorela ja Harri Niinikoski sohaisivat kusiaispesään tarttuessaan akuuttiin asiaan HS:n pääkirjoituksessaan 24.8 ”Lapsen lihavuus on koko perheen asia.” Toivon, että mahdollisimman moni vanhempi luki tämän artikkelin sinänsä arasta ja tunteita herättävästä aiheesta.
Kirjoituksessa oli paljon tutkittua tietoa ja mielenkiintoisia havaintoja.Liikalihavuuden käsite on viimeisinä vuosina laventunut. Ylipaino on entistä hyväksyttävämpi asia ja käsite ”ylipainoinen” on häilyvä. Yhä useampi suomalainen on omasta mielestään hieman pyöreä, tukevoitunut, vankkarakenteinen tai raamikas. Painokäyrällä kaikki olisivat todellisuudessa ylipainoisia. Mutta kuten tutkijat artikkelissa totesivat, lihavuuden yleistyessä harva pitää itseään ylipainoisena, eikä myöskään tunnista näin lastensa lihomista. On hyväksyttävää ja katukuvassa niin yleistä, että jenkkakahvoja ei peitellä ja vatsa saa tulla reilusti vyötärönauhan yli. Ja lapsihan on terve, kun posket näkyvät myös takaapäin.
Mutta fakta on, että lihavasta lapsesta tulee hyvin usein lihava aikuinen ja lihavilla aikuisilla on melko usein ylipainoon taipuvaisia lapsia. 

Teen tämän asian parissa päivittäin töitä ja valtaosa asiakkaistani kokee juuri painonhallinnan suurimpana haasteenaan. Monella on lukuisia laihdutusyrityksiä takana, mutta pysyvä painonhallinta ei onnistu, koska väärin omaksutut ruokailutottumukset istuvat sitkeässä. Tarvitaan satoja toistoja ja päättäväisyyttä, jotta terveellisimmistä elintavoista tulisi osa arkipäivää. Vaikka tietoa terveellisestä ravinnosta on laajasti tarjolla, on tapojen muuttaminen vaikeaa ja kuten tutkijat totesivat, suurin este muutokselle on korvien välissä. Omasta käytöksestä ei oteta vastuuta, eikä ymmärretä, että laihtuminen ja muutos vaativat aikaa. Pitkäjännitteisyys ja määrätietoisuus puuttuvat ja mieluiten vuosien saatossa hankittu 30 kilon ylipaino haluttaisiin poistaa lihavuusleikkauksella, quick fix. Hieman kärjistetysti.
Vanhemmat, varmasti hyvää tarkoittaessaan siirtävät lapsille mallin mm. lohtusyömisestä ja vaikkapa tavasta mumeltaa jotain pientä aina televisiota katsellessa. Lapsilta ei uskalleta kieltää roskaruokia, eikä liiallista makean syömistä. Vanhemmat eivät uskalla tai eivät ymmärrä kantaa vastuutaan ja olla viisaampia aikuisia. Kunpa tämän asian saisi taottua niiden vanhempien päähän, jotka ajattelevat, että sallimalla kaikenlaisia herkkuja ja ylenpalttista hemmottelua lapselle on hyvä vanhempi ja osoittaa näin lapselle rakkautta.                  Vähintään yhtä paljon rakkautta osoittaa opettamalla terveitä ja fiksuja valintoja ruokapöydässä ja pistämällä lapset kävelemään, pyöräilemään ja vielä mieluiten niin, että liikkuisi yhdessä lasten kanssa.
Vastuuta omien lastensa hyvinvoinnista ei voi ulkoistaa päiväkodeille tai kouluille. Järkevä terveyskasvatus alkaa kotoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti